Η Αστεράτη μας ταξιδεύει στον κόσμο των παιδιών

Η Αστεράτη μας ταξιδεύει στον κόσμο των παιδιών

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Το καλοκαίρι πέρασε και ενώ μπαίνει ο Σεπτέμβρης, η έγνοια του σχολείου μπαίνει και πάλι στο μυαλό των μητέρων που θα αποχωριστούν για πρώτη φόρα το πλασματάκι που μέχρι τώρα φρόντιζαν μόνο αυτές. Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό αλλά και οι επόμενες έως ότου προσαρμοστεί το παιδί και οι γονείς στα νέα δεδομένα, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολες. Ανάλογα με το χαρακτήρα του παιδιού, το παιδί καλείται να μπει σε μια νέα γι’ αυτό κοινωνία, να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά, άγνωστα και γνωστά, να γνωρίσει και να εμπιστευθεί τη δασκάλα του, που  θα «αντικαταστήσει» τη μητέρα του. Από την άλλη, οι γονείς του και ιδιαίτερα η μητέρα, καλείται να αποχωριστεί το παιδί της, το οποίο μέχρι τώρα μόνο αυτή φρόντιζε, να αλλάξει την καθημερινότητα της, η οποία θα έχει αρκετές ελεύθερες ώρες πια, καθώς και να στηρίξει το παιδί της για να έχει όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στη νέα του ρουτίνα.


Πώς να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί στη νέα του πραγματικότητα:
  1.      Αρχικά, πρώτα θα πρέπει οι γονείς να αποδεχτούν αυτή τη νέα πραγματικότητα. Το στάδιο του αποχωρισμού είναι πολύ δύσκολο για τη μητέρα που έχει περάσει ήδη πολλές ώρες με το παιδί, και θα ήταν βοηθητικό να αποδεχτεί η ίδια με χαρά και ενθουσιασμό τη μετάβαση αυτή. Τα παιδιά νιώθουν τα συναισθήματα των οικείων τους και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη μητέρα τους. Έτσι, όταν η μητέρα δεχθεί με χαρά, ηρεμία και θετική ενέργεια τη νέα αυτή αλλαγή, θα το μεταδώσει στο παιδί της. Σε περίπτωση που η μητέρα γεμίσει με φόβο, αγωνία, και άγχος για το πώς θα προσαρμοστεί και θα αντιδράσει το παιδί της, θα το μεταδώσει επίσης στο μικρό μαθητή.
  2.      Επίσης, μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάποιες επισκέψεις με το παιδί σας στο χώρο του σχολείου για να δει το χώρο, ώστε να μην του είναι άγνωστος. Εκεί, θα γνωρίσει και τη δασκάλα του, για την οποία θα δημιουργήσει μια πρώτη εντύπωση. Επιστρέφοντας στο σπίτι δείξτε την επιθυμία να μοιραστεί μαζί σας αυτήν την εντύπωση.
  3.      Μπορείτε να ξοδέψετε ένα απόγευμα στο βιβλιοπωλείο για να αγοράσετε τον εξοπλισμό του για το σχολείο, στα χρώματα και τα σχέδια που ευχαριστούν το παιδί σας.
  4.       Προετοιμάστε το παιδί διηγώντας του τη δική σας πρώτη μέρα στο σχολείο, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, ή την ιστορία ενός άλλου παιδιού το οποίο φαίνεται να θαυμάζει και να μιμείται( είτε είναι το αδερφάκι του, είτε κάποιο παιδί της γειτονιάς).
  5.      Αν το παιδί αντιδράσει άσχημα την πρώτη μέρα στο σχολείο και αρνείται να μείνει, τότε πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμες και σταθερές στη συμπεριφορά σας. Συζητήστε με το παιδί σας και προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που το δυσαρεστεί. Μπορείτε επίσης, να το αφήσετε για λίγη ώρα στην αρχή η οποία μέρα με την ημέρα να αυξάνεται. Εξηγείστε του ότι και εσείς θα πάτε να κάνετε τις δικές σας δουλειές, εκτός σπιτιού, όπου ήταν μέχρι τώρα ο «χώρος σας». Καλό θα ήταν να μην μείνετε στον ίδιο χώρο μαζί του γιατί αν συμβεί μια φορά θα το ζητά κάθε μέρα. Θα μπορούσατε να ορίσετε μια χειρονομία ή μια αγκαλιά ή ένα φιλί ως σύμβολο του αποχωρισμού για λίγες ώρες, μέχρι να έρθει η ώρα που θα πάτε να το πάρετε και θα το επαναλάβετε.
  6.       Πολύ σημαντικό, επίσης είναι το πρόγραμμα, το οποίο αν δεν υπάρχει θα πρέπει να μπει στη ζωή του παιδιού. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνεται η καθημερινότητα του παιδιού, αλλά και η δική σας, ενώ θα υπάρχει σταθερότητα, στοιχείο πολύ σημαντικό ιδιαίτερα όταν σημειώνονται αλλαγές στη ζωή του παιδιού. Πρόγραμμα στην ώρα που ξυπνά, στην ώρα του φαγητού, στην ώρα του παιχνιδιού, στην προετοιμασία του για την επόμενη μέρα του σχολείου. Αν αυτό ξεκινήσει λίγο καιρό πριν ξεκινήσει το σχολείο καθώς και τις πρώτες μέρες της σχολικής του ζωής θα συνεχίσει μέχρι και το πέρας της φοίτησης.


Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και χρειάζεται το χρόνο του, ώστε να προσαρμοστεί σε κάθε αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή του. Κάποια παιδιά προσαρμόζονται πιο εύκολα, άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Ο ρόλος των γονέων είναι να στέκονται δίπλα τους με υπομονή, να τα ενθαρρύνουν χωρίς να φοβούνται και να τα εμπιστευθούν.
Το σχολείο αφορά τα παιδιά και όχι τους γονείς. Είναι η πρώτη ευκαιρία γι’ αυτά να αυτονομηθούν και πρέπει να το κάνουν με τη συμπαράσταση των γονιών τους, χωρίς να φοβηθούν και να νιώσουν ενοχές.

Γονείς, αφήστε τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους !



ΚΑΛΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Κοκκινάκου Νέλλη,
Ψυχολόγος

Πηγές:www.paidiatros.com

            www.prolipsis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου