Η Αστεράτη μας ταξιδεύει στον κόσμο των παιδιών

Η Αστεράτη μας ταξιδεύει στον κόσμο των παιδιών

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Τα τέσσερα «Α» που χρειάζονται τα παιδιά...Σύμφωνα με τον Abraham Maslow, Αμερικανό ψυχολόγο, υπάρχουν ορισμένες ανάγκες για την ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπου, τις οποίες μάλιστα, ταξινόμησε ιεραρχικά, από τις πιο βασικές στις πιο ώριμες. Οι ανθρώπινες αυτές ανάγκες ξεκινούν από τη στιγμή που έρχεται ένα βρέφος στον κόσμο και συνεχίζουν να είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο μεγαλώνοντας. Ανάλογα με τον τρόπο που μεγαλώνει ένα παιδί και το βαθμό που καλύπτονται, αν καλύπτονται, οι ανάγκες που θα αναφέρουμε, διαμορφώνεται η συμπεριφορά του καθώς και το είδος των σχέσεων που θα επιλέγει να συνάπτει. 

Πέρα, λοιπόν από τις βασικές βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου, όπως είναι για παράδειγμα η ανάγκη για τροφή, για νερό, για ένδυση, για αέρα και ύπνο, οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν, υπάρχουν και αυτές της Ασφάλειας, της Αγάπης, της Αυτοεκτίμησης και της Αυτοπραγμάτωσης που είναι επίσης σημαντικές για μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

1. Ανάγκη για Ασφάλεια

Είναι ανάγκη τα παιδιά να νιώθουν άνετα και ασφαλή. Η αίσθηση της σιγουριάς επιτρέπει στο παιδί να δοκιμάσει νέα πράγματα, μαθαίνοντας έτσι για τον εαυτό του και για το περιβάλλον του. Τα παιδιά που νιώθουν ασφάλεια φοβούνται λιγότερο την αποτυχία και δε διστάζουν να προσπαθήσουν ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουν το στόχο τους.

Συμβουλές για γονείς

 •  Να παρέχετε ένα ασφαλές περιβάλλον στο παιδί τους.
 •  Να θέτετε ξεκάθαρους κανόνες και όρια.
 •  Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να λένε «όχι» σε πιέσεις.
 •  Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από τα παιδιά σας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητές τους.

2. Ανάγκη για Αγάπη

Είναι απαραίτητο να δείχνετε στο παιδί ότι το αποδέχεστε και το αγαπάτε χωρίς όρους, γι’ αυτό που είναι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αισθάνονται ότι είναι άξια αγάπης, ακόμα και αν δεν φέρονται πάντα όπως πρέπει, από τα πιο σημαντικά πρόσωπα γι’ αυτούς, που είναι οι γονείς τους. Έτσι, θα έχουν την αίσθηση του «ανήκειν», μέσα στην οικογένεια τους, χωρίς να βιώνουν τον φόβο της απόρριψης από τους σημαντικούς άλλους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν πιο εύκολα σχέσεις εκτός οικογένειας οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από σεβασμό και ασφάλεια.

Συμβουλές για γονείς

 •  Δώστε αγάπη χωρίς να ζητάτε ανταλλάγματα.
 •  Περάστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας.
 •  Αγκαλιάστε το και πείτε του «σ’ αγαπώ», «μου άρεσε αυτό που έκανες, μπράβο».
 •  Ενθαρρύνετε το παιδί ώστε να νιώθει υπερήφανο για την οικογένειά του και την καταγωγή του.

3. Ανάγκη για Αυτοεκτίμηση

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να πιστεύει στον εαυτό του και να στηρίζεται στις δυνατότητές του. Παιδιά που τα χαρακτηρίζει η αυτοεκτίμηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ενήλικη ζωή. Διδάξετε τους ότι δεν είναι κακό να κάνουμε λάθη, ότι χρειάζεται κόπος για να πετύχουμε και ότι πρέπει να είναι υπερήφανα για τις επιτυχίες τους.

Συμβουλές για γονείς

 •  Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίρνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες.
 •  Αφήστε τα να κάνουν τα δικά τους λάθη.
 •  Διδάξτε τους να θέτουν στόχους και να ρισκάρουν.
 •  Επιτρέψτε τους να έχουν την ευθύνη των πράξεων τους.

4. Ανάγκη για Αυτοπραγμάτωση

Η ανάγκη για αυτοπραγμάτωση ικανοποιείται όταν το άτομο έχει το αίσθημα της προσωπικής εξέλιξης και επιτυχίας, της ικανοποίησης και της πληρότητας από αυτό που κάνει. Ένα τέτοιο άτομο είναι λιγότερο εξαρτημένο και περισσότερο αυτόνομο. Φαίνεται να είναι συναισθηματικά ανεξάρτητο από εξωτερικά γεγονότα, τα οποία δεν επηρεάζουν τους στόχους του. Το αυτοπραγματωμένο άτομο είναι «ψυχολογικά ελεύθερο», σύμφωνα με τον Maslow.

Συμβουλές για γονείς

 •  Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας, στηρίζοντας τις αποφάσεις του και όχι μπροστά του και αποφασίζοντας για αυτό.
 •  Ενισχύστε την αυτονομία του.
 •  Επιτρέψτε του να εκμεταλλευτεί όλα τα παραπάνω εφόδια που το δώσατε και να ζήσει ελεύθερο.


Σύμφωνα με την θεωρία του Maslow, οι ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται βήμα-βήμα, καθώς αν δεν έχει κατακτηθεί η πρώτη δεν γίνετε το άτομο να προχωρήσει και να κατακτήσει την επόμενη. Γι’ αυτό, θα ήταν καλό να είστε προσεκτικοί με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες που έχετε από τα παιδιά σας.


Κοκκινάκου Νέλλη- Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου