Η Αστεράτη μας ταξιδεύει στον κόσμο των παιδιών

Η Αστεράτη μας ταξιδεύει στον κόσμο των παιδιών

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ;


Είναι γεγονός ότι το μπιμπερό είναι ένα από τα αντικείμενα που το παιδί μπορεί να προσκολληθεί, και αυτό γιατί πιθανότατα του θυμίζει τη θηλή της μητέρας κατά τη φάση του θηλασμού. Έτσι, μπορεί να παίρνει τη θέση της μητρικής αγκαλιάς ή ενός αγαπημένου αντικειμένου χαλάρωσης, όπως είναι η πιπίλα, το αρκουδάκι ή η κουβέρτα. Συχνά, όμως η παρατεταμένη χρήση του οφείλεται και στους γονείς, οι οποίοι διευκολύνονται από την εύκολη και γρήγορη «λύση» του μπιμπερό και δε χρειάζεται να καταναλώσουν χρόνο και προσπάθεια. Επίσης, συχνά φοβούνται ότι όταν σταματήσει η χρήση του, το παιδί θα μειώσει ή θα κόψει το γάλα. Περνώντας, όμως ο καιρός και ενώ το βρέφος γίνεται νήπιο και συνεχίζει να προτιμά το μπιμπερό, ξεκινά το άγχος του γονιού σχετικά με τον τρόπο που θα του το κόψει. Δυστυχώς, το κύριο κίνητρο της ελληνικής οικογένειας δεν είναι η αυτονομία που πρέπει να αποκτήσει το παιδί αλλά το ότι τα άλλα παιδιά της ηλικίας του στο σχολείο ή στο οικογενειακό περιβάλλον το έχουν ήδη κόψει. Ως αποτέλεσμα, ξεκινά μια διαδικασία με άγχος και βιασύνη, η οποία μόνο θετική δεν είναι για το παιδί, τους γονείς, οι οποίοι δεν έχουν άλλο θέμα συζήτησης, αλλά και της σχέσης τους. 


Η διακοπή της χρήσης του μπιμπερό θα πρέπει να γίνετε σταδιακά. Η μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι μπορεί να γίνει πριν το παιδί συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του. Γύρω στον 10ο μήνα, όταν το παιδί ξεκινήσει να περιεργάζεται διάφορα αντικείμενα, μπορεί να γίνει η πρώτη του επαφή με το ποτήρι. Επίσης, την ώρα του φαγητού μπορεί να κάθεται μαζί σας πλέον στο τραπέζι, στο δικό του καρεκλάκι με το πιάτο και το κουτάλι του μπροστά του. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικειωθεί με τα διάφορα αντικείμενα που αφορούν στο φαγητό. 


Τρόποι μετάβασης:

  •  Αγοράστε στο παιδί σας ένα μικρό ποτηράκι που να κλείνει με δύο χερούλια για να είναι πιο εύκολο να το κρατάει
  • Πηγαίνετε μαζί του για ψώνια, ώστε να επιλέξει το ίδιο ένα ποτήρι με τα χρώματα ή τους ήρωες που του αρέσουν.
  • Στην αρχή σερβίρετε άλλα υγρά όπως νερό ή πορτοκαλάδα για να πιεί
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να το χρησιμοποιεί, χωρίς να αγχώνεστε για τυχόν ζημιές που μπορεί να προκαλέσει
  • Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ένας τρόπος μετάβασης θα μπορούσε να είναι και το καλαμάκι
  • Αν δυσκολεύεται, κάντε συμφωνία με το παιδί σας για τη συχνότητα της χρήσης. Για παράδειγμα, μπορείτε να κρατήσετε το μπιμπερό για να πίνει το βραδινό του γάλα και την υπόλοιπη μέρα να χρησιμοποιεί το ποτήρι ή το καλαμάκι.
  • Επιβραβεύστε το παιδί που καταφέρνει να ενεργεί όπως οι μεγάλοι.
  • Προσπαθήστε να αποσυνδέσετε το γάλα με την ώρα του βραδινού ύπνου. Συχνά το παιδί τα συνδέει και θα το δυσκολέψει να σταματήσει το μπιμπερό το βράδυ. Θα μπορούσατε να του δίνετε το γάλα νωρίτερα και να χρησιμοποιήσετε το ποτήρι.



Κλείνοντας, είναι πολύ πιθανό το νήπιο να πίνει λιγότερη ποσότητα γάλατος από το ποτήρι. Αυτό δε θα πρέπει να σας ανησυχεί ή να είναι λόγος να καθυστερήσετε τη διακοπή, καθώς η διατροφή του έχει εμπλουτιστεί και λαμβάνει τις απαιτούμενες θρεπτικές ουσίες και από άλλες τροφές μέσα στην ημέρα.

Κοκκινάκου Νέλλη- Ψυχολόγος

2 σχόλια:

  1. Μεγάλο πρόβλημα το μπιμπερό και να δούμε πώς θα το κόψουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακολούθησε τις συμβουλές μας και αν δεν έχουν αποτέλεσμα το συζητάμε!!! Θέλει επιμονή και υπομονή ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή