Η Αστεράτη μας ταξιδεύει στον κόσμο των παιδιών

Η Αστεράτη μας ταξιδεύει στον κόσμο των παιδιών

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΑΣ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ-ΒΑΣΙΛΗ...


Οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν και φέτος. Τα περισσότερα σπίτια έχουν ήδη στολιστεί και τα γλυκά ετοιμάζονται!
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα παιδιά, που περιμένουν με αγωνία τη συγκέντρωση όλης της οικογένειας γύρω από το γιορτινό τραπέζι και τον Άγιο Βασίλη με το σάκο του γεμάτο δώρα. Όλα τα παιδιά περιμένουν το πρωί της πρώτης Ιανουαρίου για να τρέξουν στο στολισμένο δέντρο και να βρουν τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη.

Ποια είναι όμως, η θέση των γονέων; Πρέπει να πουν στο παιδί τους την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη ; Κι αν ναι, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Τα παιδιά μέχρι τα έξι τους χρόνια δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό. Ο χοντρός, καλοσυνάτος γεράκος με την άσπρη γενειάδα βρίσκεται στη φαντασία τους, σαν ένα παραμύθι. Σε ποιο παιδί δεν αρέσουν τα παραμύθια;! Εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες τους και είναι ιδιαίτερα σημαντικά γι’ αυτά.
Όλοι οι γονείς έχουν υπάρξει παιδιά και γνωρίζουν τη σημασία της προσμονής των Χριστουγέννων. Από τη στιγμή που γίνονται γονείς, τους δίνεται η ευκαιρία να το ξαναζήσουν και να μπουν και οι ίδιοι στον φανταστικό κόσμο των γιορτών.


Αφήστε, λοιπόν τα παιδιά να φαντάζονται και συμμετέχετε ενεργά σε αυτό. Γράψτε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη με ευχές, μαζί με το παιδί σας. Αν η ηλικία του δεν του επιτρέπει να το γράψει, γράψτε το εσείς γι’ αυτό και αναθέστε του μια ζωγραφιά που θα ήθελε να χαρίσει στον Άγιο. Μπορείτε να επισκεφτείτε μαζί με το παιδί  χριστουγεννιάτικες γιορτές, που μπορεί να πραγματοποιούνται από κάποιο σύλλογο ή οργάνωση, για να δουν, να αγγίξουν, να μιλήσουν με τον Άγιο και φυσικά να πάρουν ένα παραπάνω δώρο.

Στην ηλικία μεταξύ των 6 και 12 ετών, τα παιδιά αρχίζουν σιγά σιγά να ξεχωρίζουν το πραγματικό από το φανταστικό. Αν σας ρωτήσει πληροφορίες γι’ αυτόν, μην αποφύγετε να του απαντήσετε, νιώθοντας ίσως ενοχές γιατί θα του «χαλάσετε» το παραμύθι. Αν το παιδί αμφισβητεί την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη μάλλον ήρθε η ώρα να του αποκαλύψετε την αλήθεια για τον Άγιο. Ευκαιρία είναι σε περίπτωση, που δεν ξέρετε, να το μάθετε να ψάχνει πληροφορίες σε εγκυκλοπαίδειες ή στο διαδίκτυο. Μπορείτε, επίσης να του μιλήσετε για τον Άγιο Νικόλα, που μοίραζε δώρα σε όλα τα παιδάκια τα ορφανά. Μπορείτε να τα παροτρύνετε να νιώσουν και εκείνα όπως ο Άγιος Νικόλας, μοιράζοντας δωράκια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.


Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι ήδη 6-7 ετών και συνεχίζει να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, αφήστε το να πιστεύει. Μην προσπαθήσετε να το προσγειώσετε στην πραγματικότητα με δική σας πρωτοβουλία, γιατί μπορεί να μην είναι έτοιμο. Κατά βάθος το παιδί γνωρίζει την αλήθεια αλλά δε θέλει να το παραδεχτεί. Ωστόσο, καλό είναι να μην προσπαθείτε να του επιβεβαιώσετε την ύπαρξη του με κάθε τρόπο. Απλά μείνετε αμέτοχοι.

Αυτές τις γιορτές, περάστε χρόνο με τα παιδιά σας. Φτιάξτε μαζί γλυκά, αγοράστε δώρα αν έχετε τη δυνατότητα, μοιράστε ότι μπορείτε μαζί του σε άτομα που έχουν ανάγκη. Τραγουδήστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, χορέψτε και αφηγηθείτε του όμορφα παραμύθια!


Γράφει η Ψυχολόγος- Νέλλη Κοκκινάκου 

1 σχόλιο:

  1. Samsung Galaxy Watch 3 titanium watches 3 Titanium watches
    Samsung Galaxy Watch 3 titanium (iv) oxide Titanium watches 3 titanium watches 3 Titanium watches 3 titanium watches titanium mokume gane 3 titanium teeth Titanium watches 3 titanium watches does titanium set off metal detectors 3 titanium watches 3 2019 ford edge titanium for sale

    ΑπάντησηΔιαγραφή