Η Αστεράτη μας ταξιδεύει στον κόσμο των παιδιών

Η Αστεράτη μας ταξιδεύει στον κόσμο των παιδιών

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μιλώντας για οικονομική κρίση, «στον κόσμο των ενηλίκων», πολλές λέξεις μας έρχονται στο μυαλό. Απόγνωση, θυμός, απογοήτευση, απελπισία, απαισιοδοξία και τόσα ακόμα συναισθήματα που μόνο αρνητικό πρόσημο έχουν. Οφείλω να ομολογήσω, το γεγονός ότι εργάζομαι σαν νηπιαγωγός αυτή την περίοδο αποτελεί τη σωτηρία της καλής ψυχολογίας μου! Παρακολουθώ τα παιδιά μου καθημερινά να παίζουν, να γελάνε με την ψυχή τους, να διασκεδάζουν, να ζωγραφίζουν, να κουβεντιάζουν για όμορφα πράγματα τόσο διαφορετικά από αυτά που συζητάμε εμείς κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητα τους, αρκούνται σε αυτά τα λίγα για να είναι ευτυχισμένα.
 
Αργά ή γρήγορα βέβαια θα βιώσουν την κρίση και αυτό εξαρτάται άμεσα από το οικογενειακό και εν συνεχεία το σχολικό περιβάλλον. Καθώς τα παιδιά βιώνουν την οικονομική και κοινωνική κρίση σε μια τρυφερή ηλικία, όπου διαμορφώνεται η αντίληψή τους για τη ζωή, είναι σημαντικό να φροντίσουμε να έχουν υγιείς τρόπους να ερμηνεύσουν και να ανταποκριθούν σε αυτήν. Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην εκστομίζουν ασύστολα εκφράσεις φόβου μπροστά στα παιδιά. Για τα παιδιά, εμείς είμαστε η ασπίδα προστασίας τους. Εάν μας βλέπουν πανικόβλητους, νοιώθουν πολύ ευάλωτα και μόνα απέναντι σε ένα τεράστιο σύστημα στέρησης, το οποίο δεν κατανοούν και βέβαια δεν μπορούν να ελέγξουν.

Είναι αναγκαίο να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την υπάρχουσα κατάσταση, να τους εξηγήσουμε ότι μπορεί να υπάρξουν πρακτικές αλλαγές στην οικογένεια όμως η αλλαγή είναι μέρος της ζωής και ενώ στην αρχή δείχνει δύσκολη μπορεί να είναι η αφετηρία για νέες ευκαιρίες. Ας θυμηθούμε ότι το χρήμα δεν είναι το παν. Τα παιδιά μας διδάσκουν από τη στάση τους πως αν έχουμε τα απολύτως στοιχειώδη, μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι σε μια οικογένεια, όπου υπάρχει το ψυχικό απόθεμα αγάπης κι αισιοδοξίας . 

Να είστε απολύτως σίγουροι πως τα παιδιά δεν θα στερηθούν τόσο πολύ τα υλικά αντικείμενα, αν και πολλές φορές φαίνεται να προσκολλούνται σε αυτά, γιατί τους λείπουν άλλα ουσιαστικότερα! Πάρτε δύναμη από τα παιδιά σας και επιστρέψτε την πίσω πολλαπλάσια. Κάντε μαζί τους πράγματα που δεν κοστίζουν όπως μια βόλτα στην εξοχή ή την παραλία, αθλητισμό, ζωγραφική ή διάβασμα και θα συνειδητοποιήσετε ή μάλλον θα θυμηθείτε αυτό που τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά : Η ευτυχία βρίσκεται στα απλά, τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή μας δεν μπορούν να αγοραστούν με χρήματα , τα πιο δυνατά συναισθήματα , μας τα προσφέρουν οι άνθρωποι τριγύρω μας και όχι τα αντικείμενα. Αντιμετωπίστε τις δυσκολίες με ένα χαμόγελο και να είστε σίγουροι πως θα δώσετε το πιο σπουδαίο μάθημα στα παιδιά σας.

2 σχόλια:

  1. Θα έρθω να συμφωνήσω μαζι σου. Γονείς, κρατήστε τους φόβους και της ανασφαλειες μακρια απο το παιδι σας. Επικοινωνήστε τους φόβους σαν ζευγάρι και βρείτε λύσεις της καθημερινότητας μαζι, αν υπάρχει ανάγκη. Στο χρόνο που ειστε με τα παιδια σας, γελαστε, παίξτε, ακγαλιαστειτε και πάρτε όλη τη θετική ενέργεια και δυναμη που μπορούν να σας δώσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήμουν σίγουρη πως θα συμφωνούσαμε Νέλλη μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή