Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό οι γονείς να μεταδίδουν στα παιδιά τους πραγματικά καλές διατροφικές συνήθειες.
Κάθε βρέφος και παιδί έχει δικαίωμα για καλή διατροφή, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ο υποσιτισμός συνδέεται με το 45% των παιδικών θανάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2012, υπολογίστηκε ότι 162 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι υποσιτισμένα και 51 εκατομμύρια έχουν χαμηλό βάρος ως προς το ύψος, κυρίως ως συνέπεια της κακής διατροφής και επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων. 44 εκατομμύρια ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Περίπου το 38% των βρεφών από 0 έως 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά.
Λίγα παιδιά λαμβάνουν διατροφικά επαρκής και ασφαλές συμπληρωματικές τροφές. Σε πολλές χώρες, μόνο το ένα τρίτο των βρεφών που θηλάζουν ηλικίας 6-23 μηνών πληρούν τα κριτήρια της ποικιλίας στη διατροφή τους και τη συχνότητα σίτισης που είναι κατάλληλη
για την ηλικία τους.
Περίπου 800.000 παιδικές ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο μεταξύ των παιδιών κάτω των 5 ετών, αν όλα τα παιδιά από 0-23 μηνών θήλαζαν στο βέλτιστο.
Προσπαθήστε να κάνετε τη διατροφή των παιδιών σας παιχνίδι! Το φαγητό πρέπει να είναι διασκέδαση για αυτά. Τα παιδιά αγαπούν την πολυμορφία και τα πολύχρωμα τρόφιμα.
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σε αυτά ανήκουν:
·
Το γάλα
·
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ( τυριά, γιαούρτι
κ.α.)
·
Εδώ ΔΕΝ ανήκει
το βούτυρο
·
ΣΥΣΤΑΣΗ
|
Φροντίστε ώστε το παιδί να καταναλώνει γάλα ή/και γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά.
Τα παιδιά άνω των 2 ετών μπορούν
να καταναλώνουν πλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι (1,5-2%
περιεκτικότητα σε λίπος).
|
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ,
ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:
1-3
ετών
|
4-8
ετών
|
9-13
ετών
|
14-18
ετών
|
2 μερίδες/ημέρα
|
2-3 μερίδες/ημέρα
|
3-4 μερίδες/ημέρα
|
3-4 μερίδες/ημέρα
|
1
μερίδα ισοδυναμεί με:
·
1 ποτήρι γάλα (250ml)
·
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200γρ)
·
1 σπιρτόκουτο φέτα, γραβιέρα
·
2 Κ.σούπας μαλακό τυρί (60γρ ανθότυρο, κατίκι)
·
1 φέτα τυρί του τοστ (30γρ)
·
½ ποτήρι γάλα συμπυκτωμένο (125ml)
Έφη Αλεξοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
*Πηγές: World Health Organization (WHO)
, Εθνικός Διατροφικός Οδηγός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου